A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти виконавчого комітету Гребінківської міської ради

Громада, дружня до дітей та молоді

Дата: 08.10.2019 13:28
Кількість переглядів: 189

Гребінківська міська об’єднана територіальна громада приєдналася до започаткованої Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) всесвітньої ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді». У 2018 році відбувся з’їзд делегатів, на якому проводилося ознайомлення із проєктом.

Ініціатива «Громада, дружня до дітей та молоді» — це глобальний рух, започаткований 1996 року як практичне втілення резолюції, що була прийнята на Другій Конференції ООН з населених пунктів (Хабітат ІІ). Нині ініціатива поширюється в усьому світі, її підтримали вже понад 3000 муніципальних округів у 38 країнах на п’яти континентах. Глобальний рух, який об’єднує місцеву владу, громадянське суспільство та бізнес у досягненні консенсусу в ключових напрямах розвитку добробуту всіх дітей та молоді.

Можливість позиціонувати муніципалітет як місце, де поважають права дітей та молоді, а також, завдяки акредитаційній процедурі ЮНІСЕФ, реальна перспектива спрямувати інвестиції до муніципалітету. Ініціатива «Громада, дружня до дітей та молоді» передбачає захист 5 базових прав дитини, включаючи право на освіту та охорону здоров’я.

29 березня 2018 року в Будинку Уряду України відбулося урочисте підписання меморандуму  «Громада, дружня до дітей та молоді» між Кабінетом Міністрів України, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Фондом ООН у галузі народонаселення (ЮНФПА), Асоціацією міст України, низкою громадських організацій. Метою цього Меморандуму є забезпечення співпраці та партнерства між Сторонами у впровадженні програми «Громада, дружня до дітей та молоді». Перед підписанням меморандуму у рамках Проекту ПУЛЬС Асоціація міст України у січні-березні 2018 рок провела конкурс серед громад “Міста, дружні до дитини”. Метою конкурсу було виявлення кращих ідей та існуючих практик створення дружнього до дітей середовища. Завдяки співпраці Асоціації з ЮНІСЕФ, громади-переможці конкурсу були долучені до перших громад, які повноцінно задіяні у Всесвітній ініціативі ЮНІСЕФ. А вже 1 червня 2018 року, у День захисту дітей ,відбувся Міжнародний форум громад, дружніх до дітей та молоді, на який були запрошені понад 150 міст та об’єднаних територіальних громад з усієї України. Міжвідомча комісія з відбору міст, що отримають підтримку з боку ЮНІСЕФ з реалізації програми у територіальних громадах, виокремила 22 громади, як першу групу для подальшої роботи в рамках Меморандуму про наміри та взаємодію між Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Урядом України.

Ініціатива сприяє залученню дітей та молоді до співпраці на всіх етапах місцевого розвитку. Отже, діти й молодь можуть постійно змінювати свою громаду на краще.

Зміна пріоритетів в ухваленні всіх рішень: приєднуючись до ініціативи, місцева влада визнає, що благополуччя дітей та молоді, повага до їхніх інтересів є ключовими цілями її діяльності.

Дружнє середовище, у якому створено сприятливі умови для розвитку і де кожна дитина та молода людина може повністю реалізувати свій потенціал.

Сьогодні до переліку громад-кандидатів входять 17 міст і громад: м. Бахмут (Донецька область), Білозірська ОТГ (Черкаська область), Біляївська ОТГ (Одеська область), м. Вінниця, м. Володимир-Волинський (Волинська область), м. Дружківка (Донецька область), м. Кам’янець-Подільський (Хмельницька область), Клесівська ОТГ (Рівненська область), м. Кременчук (Полтавська область), м. Львів, Новоборівська ОТГ (Житомирська область), Новознам’янська ОТГ (Полтавська область), Новоукраїнська ОТГ (Кіровоградська область), м. Одеса, м. Умань (Черкаська область), м. Хмільник (Вінницька область), м. Черкаси.

Протягом наступних двох-трьох років громади будуть працювати над втіленням планів. ЮНІСЕФ проведе оцінку їх реалізації. Якщо результати будуть визнані успішними, муніципалітет отримає почесний статус «Громади, дружньої до дітей та молоді».

Громади-учасниці ініціативи, які вестимуть активну роботу в напрямку захисту прав дітей та молоді, матимуть шанс в майбутньому отримати від ЮНІСЕФ спеціальний статус і відзнаку, що дозволить громаді більш тісно працювати з іншими громадами, як всередині України, так і за її межами, залучати інвестиції, передусім, у соціальні проєкти.

З 28 жовтня по 01 листопада 2019 року в м. Ірпінь відбудеться тренінг з питань підвищення поінформованості та надання підтримки українським муніципалітетам для реалізації ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді». До участі в ньому запрошені і 2 учасника з нашої громади – це представник органу місцевого самоврядування, який безпосередньо опікується питаннями дітей, сім’ї та молоді та відповідатиме за розробку та практичне втілення ініціативи в громаді, та представник місцевої громадської організації (або молодіжного середовища), що займаються питаннями дітей та молоді.


 


 


« повернутися

Вхід для адміністратора