A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти виконавчого комітету Гребінківської міської ради

Температурний режим у закладах освіти

Дата: 27.01.2022 08:39
Кількість переглядів: 671

  Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області  інформує, що недотримання температурного режиму в дошкільних і загальноосвітніх закладах освіти може негативно вплинути на здоров’я дітей і підлітків.

   Умови перебування і навчання супроводжується значною кількістю негативних факторів, які мають вплив на стан здоров’я дітей і, як наслідок – на їх розвиток.

    Питання дотримання санітарно-гігієнічних показників мікроклімату в  закладах освіти є одним з ключових у збереженні та зміцненні стану здоров’я.

        Вікові особливості теплорегуляції у дітей характеризуються великою чутливістю до змін показників мікроклімату та потребують забезпечення комфортного повітряного та теплового режиму приміщень.

      Недотримання норм температури повітря в приміщенні в поєднанні з підвищеною вологістю та швидкістю повітря впливає на посилення процесів тепловіддачі, що призводить до охолодження організму дитини і як наслідок – розвиток захворювань.

    Гігієнічне нормування мікроклімату приміщень визначено в залежності від віку дитини, функціонального призначення приміщень та кліматичної зони.

     Умови мікроклімату характеризуються температурою повітря, відносною вологістю приміщень, швидкості руху повітря, інтенсивністю теплового (інфрачервоного) випромінювання та температурою поверхні.

   Відповідно до  Санітарного регламенту для дошкільних  закладів освіти у групових осередках регламентовано температуру приміщень +19 - 23° C; у залах для занять музикою та фізичною культурою +18 - 19° C; у теплих переходах не менше +15° C; у приміщеннях, що займають кутове положення або знаходяться в торці будівлі дошкільного навчального закладу, температура повітря повинна бути не менше +21° C та відносна вологість повітря в приміщеннях, де перебуваютьдіти повинна бути в межах 40 - 60 %.

    У приміщеннях закладів освіти, відповідно Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, відносна вологість повітря має бути 40-60 %; температура повітря в класних кімнатах 17-20 °C, в майстернях по обробці металу і дерева 16-18 °C, в спортивному залі 15-17 °C, в роздягальнях при спортивному залі 19-23 °C, в актовому залі 17-20 °C, в бібліотеці 16-18 °C, в медичних кабінетах 21-23 °C, в рекреаціях 16-18 °C, в спальних приміщеннях 18-20 °C; у вестибюлі, гардеробі 16-19 °C; в санітарних вузлах 17-21 °C; в душових не нижче 25 °C.

        Слід зазначити, що температура нижче зазначених нормативів неприпустима.

Також слід проводити регулярне провітрювання, яке здійснюється в будь-який час року. Якщо температура навколишнього повітря нижче -10, то досить наскрізного 5-хвилинного провітрювання на великій перерві і хвилинного на маленькій. По мірі підвищення температури на вулиці збільшується і час провітрювання.

      Заходи для профілактики забруднення повітря в приміщеннях закладів освіти: приведення кількості дітей у відповідність до гігієнічних вимог наповнюваності класів (груп); використання приміщень лише за призначенням; використання обладнання, полімерних матеріалів, дезінфекційних засобів лише тих, що дозволені законодавством до застосування; регулярно і правильно провітрювати приміщення; щоденне вологе прибирання приміщень (на даний час,  щодо профілактики коронавірусної інфекції,  з використанням дезінфекційних засобів).

       Щоб здійснювати постійний контроль дотримання температурного режиму, необхідно всі приміщення  закладів освіти забезпечити термометрами.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора