A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти виконавчого комітету Гребінківської міської ради

Профілактика педикульозу в закладах освіти

Дата: 08.02.2022 15:02
Кількість переглядів: 816

    Педикульоз (або вошивість) – це паразитування вошей на тілі людини. Воші живляться кров’ю людини і є носіями небезпечних інфекцій. Розповсюдження вошей відбувається при безпосередньому контакті людей, особливо за умови їх скупчення: у транспорті, на вокзалах, на ринках, у басейнах, в організованих колективах.

    Особливо швидко педикульоз розповсюджується у дитячих колективах при спільному користуванні гребінцями, головними уборами, одягом, постіллю, при зберіганні всіх речей разом. При значній вошивості паразити можуть переповзати по речах.

   Діти, повертаючись додому із садочка чи школи, можуть стати джерелом розповсюдження педикульозу для інших.

    З метою запобігання поширенню педикульозу, а також виявлення його вогнищ в організованих дитячих колективах необхідно в плановому порядку регулярно проводити огляди дітей. Цей захід у жодному разі не повинен ображати батьків чи принижувати гідність дитини.

    Відповідно до вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України від 28.03.1994 № 38 «Про організацію та проведення заходів по боротьбі з педикульозом» огляд проводиться з наступною періодичністю:

 - для дітей, які відвідують дитячі дошкільні заклади, проводить медперсонал разом із вихователями щоденно;

- для учнів загальноосвітніх шкіл  - проводить медперсонал із залученням вчителів після кожних канікул за показаннями й вибірково;

    Про проведення профілактичних оглядів робиться відповідний запис у Журналі огляду на педикульоз (ф. 278). При виявленні ознак педикульозу (життєздатних чи нежиттєздатних вошей та гнид) дитину ізолюють та повідомляють про це батьків. Медичний працівник проводить з батьками інструктаж щодо обробки (дезінсекції), застосування педикулоцидiв, правил техніки безпеки та особистої гігієни. Такий випадок у той же день повинен бути зареєстрований у Журналі обліку та реєстрації інфекційних захворювань (ф.060/о) з подальшим направленням екстреного повідомлення про інфекційне захворювання у відповідному порядку.

    Нагляд за контактними особами у вогнищі проводять протягом одного місяця з проведенням огляду на педикульоз один раз на 10 днів. Нагляд за вогнищем припиняється після триразових негативних результатів обстеження.

     Дитину, яка пройшла дезінсекцію, допускають до організованого колективу тільки після огляду медичним працівником закладу або дільничного лікаря, який надає довідку про контроль якості проведеної дезінсекції.

    Педикульоз відноситься до захворювань, яким легше запобігти, аніж долати його наслідки. Заражені воші є носіями різних видів тифу, волинської гарячки тощо.

   З метою попередження завошивленості та її поширення  в  сім'ї або колективі  проводяться профілактичні,  гігієнічні заходи,  якіпередбачають: регулярне миття тіла - не менше 1 разу на 7-10 днів, зміну білизни в цей же термін або в міру забруднення з відповідним пранням, щоденне  розчісування  волосся,   систематичне   очищення верхнього одягу, головних уборів, постелі, дотримання чистоти.

    При виявленні вошей на  будь-якому  ступені  розвитку  (яйце, личинка, доросла  воша)  дезинсекцію проводять одночасно,  знищуючи вошей безпосередньо як на голові, тілі  людини,  так  і  на  його білизні, одязі та інше (на протязі 1 доби).

 Дезинсекцію завошивлених осіб проводять силами  медперсоналу, що здійснює  огляди,  або  спеціально  виділеними  для  цієї  мети особами:

          -  у медичних установах - медперсоналом цих установ;

          - в організованих  дитячих  установах  -  медперсоналом  цих
установ.

Усі зазначені заходи направлені на збереження здоров’я дітей та дорослих.

     Своєчасний огляд дозволяє виявити проблему, локалізувати вогнище, вжити відповідних заходів та уникнути проблем зі здоров’ям і психікою дитини.

                                                             ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОННОГО УПРАВЛІННЯ


« повернутися

Вхід для адміністратора