A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти виконавчого комітету Гребінківської міської ради

Профілактика отруєнь грибами

Дата: 11.10.2023 11:04
Кількість переглядів: 69

     Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.

     Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема, білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

     Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами

    Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

      Не купуйте гриби на стихійних ринках.

     Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

     Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

     Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.

     Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

   Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

     Не куштуйте сирі гриби.

     Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.

     Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

     Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

     Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами:

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

     Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

          Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

       Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Джерело: Центр громадського здоровя МОЗ України

                                                Фельдшер санітарний відділу державного нагляду за дотриманням   санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області  Тетяна Коновалова

 


« повернутися

Вхід для адміністратора